Conselleria de Política Territorial,
Obres Publiques i Mobilitat

Ximo Puig anuncia ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l’adquisició de bicicletes i patinets

Sosté que, a més de donar suport al transport públic, s’ha d’avançar en “la construcció d’una nova realitat”, en què la ciutat siga “més ecològica i sostenible” i beneficie les persones
– Afirma que s’ha de “facilitar l’accés a les bicicletes”, apostar per fer-ne un “ús quotidià” i “generar una cultura favorable” cap a aquest mitjà de transport
Les ajudes, dirigides a persones residents a la Comunitat Valenciana, podran sol·licitar-se, a partir del 15 de juny, en comerços i botigues especialitzades adherides a la campanya

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la concessió d’ajudes directes de fins a 250 euros, a partir del 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets a fi de potenciar l’ús de vehicles individuals sostenibles i, al seu torn, reanimar el consum i fomentar l’activitat del petit comerç.

Aquesta mesura, emmarcada dins del Pla de foment d’ús de la bicicleta, se suma a una sèrie d’accions que pretenen refermar un model de mobilitat sostenible com a eix estratègic per al nou període que s’obri com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19.

“Una de les qüestions bàsiques que ens ha portat la pandèmia és el plantejament de grans dificultats en la mobilitat”, ha afirmat el cap del Consell, que ha valorat que aquesta és una “qüestió estratègica” que s’ha d’abordar des de diverses perspectives.

Així, Puig ha sostingut que, a més de donar suport al transport públic, s’ha d’avançar en “la construcció d’una nova realitat”, en què la ciutat siga “més ecològica i sostenible” i que, al mateix temps, beneficie les persones.

En aquest sentit, a la proposta que la Generalitat va traslladar al Govern d’Espanya per a posar en marxa un pla de renovació del parc automobilístic, se suma, segons Puig, “un element fonamental” per a la mobilitat ciutadana com és el de les bicicletes i els patinets.

“Hem de fer un pas més enllà i facilitar l’accés a les bicicletes”, ha remarcat el cap de l’executiu valencià, alhora que ha apostat per fer-ne un “ús quotidià” i per “generar una cultura favorable” cap a aquest mitjà de transport.

Així s’ha manifestat el president de la Generalitat, després de la reunió que ha mantingut aquest dijous amb el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer; José Carlos Domínguez Curiel, director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE); Rafael Torres, president de la Confederació de Comerç d’Alacant, Castelló i València (Confecomerç CV) i representants de la Coordinadora en Defensa de la Bici (ConBici).

Durant aquesta trobada telemàtica, s’han abordat, a més de les ajudes previstes per a l’adquisició d’aquests vehicles, temes com la creació d’una Oficina de la Bicicleta o la proposta de condicionar itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes de la Comunitat.

El conseller Arcadi España ha assegurat que “l’aposta del Govern Valencià pel foment de mitjans de transport individuals i sostenibles facilita el compliment del distanciament social, garanteix les demandes de mobilitat en un sistema inclusiu que no deixe arrere cap col·lectiu i que preserve la qualitat de l’aire de les nostres ciutats, sense abandonar la lluita contra el canvi climàtic”.

Ajudes de fins a 250 euros

Aquesta nova línia d’ajudes directes, que compta amb una inversió de 500.000 euros, subvencionarà l’adquisició de bicicletes convencionals de caràcter urbà, bicicletes elèctriques, vehicles de mobilitat personal elèctrics (patinets) i ‘kits’ d’electrificació de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu a la Comunitat que s’adherisquen al pla.

En aquest sentit, les ajudes previstes són de fins a 250 euros en el cas de les bicicletes elèctriques (l’import de les quals no podrà sobrepassar els 1.400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim de les quals ha de ser de 500 euros) i, igualment de 75 euros, per a patinets elèctrics (el cost dels quals no podrà ser superior a 450 euros). Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de ‘kits’ d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim del ‘kit’ està fixat en 600 euros), o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil, amb ajudes de 150 euros (en aquest cas, el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

La tramitació d’aquestes ajudes serà una de les comeses que, amb caràcter immediat, emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.

Les persones interessades a accedir a aquestes ajudes per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir l’únic requisit de ser residents a la Comunitat, podran consultar la llista de comerços adherits a la campanya en una pàgina web que habilitarà la Conselleria de Mobilitat per a aquest fi.

Una vegada seleccionat l’establiment i el vehicle de compra, el sol·licitant haurà d’omplir, a l’establiment, la documentació necessària. Posteriorment, una vegada acreditada i aprovada la sol·licitud, podrà beneficiar-se de l’ajuda en el moment de la compra, ja que l’import de la subvenció serà descomptat directament del preu de venda.

Condicionament d’itineraris ciclistes en àrees metropolitanes

A més, el paquet de mesures que posarà en marxa la Generalitat inclou el condicionament d’itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes. L’objectiu se centra a “escometre accions àgils de condicionament -ha descrit Arcadi España-, en línia amb el que es denomina urbanisme tàctic, amb la premissa fonamental de garantir els nivells màxims de seguretat viària en els nous itineraris”.

D’aquesta manera, s’està estudiant, de manera conjunta amb els consistoris de l’àrea metropolitana de València, Castelló i Alacant-Elx, la millora de les connexions entre els diferents municipis, a fi de millorar els itineraris per a la mobilitat ciclista.

Creació de l’Oficina de la Bicicleta

La creació de l’Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, serà l’eina per a centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest àmbit, segons ha explicat el conseller. “Naix amb vocació de permanència més enllà d’aquesta crisi i concentrarà les diferents iniciatives i línies de treball per a promoure la utilització de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, a més de constituir un punt de trobada i d’informació en relació amb aquesta modalitat sostenible de transport”.

Així, entre les funcions que durà a terme l’oficina hi ha l’elaboració d’estudis en relació amb aquesta modalitat de transport, el desenvolupament d’aplicacions per a ajudar les persones que utilitzen aquest mitjà (aplicacions amb rutes i itineraris ciclistes o per a canalitzar queixes i suggeriments), la informació sobre normativa i novetats sobre actuacions en aquesta matèria, un registre de bicicletes i VMP, així com un canal de participació ciutadana en relació amb actuacions per a ciclistes i vianants. També servirà com a eina d’interlocució amb col·lectius i altres administracions, per a desplegar campanyes de sensibilització, per a impulsar una educació viària que integre aquestes formes de desplaçament i per a millorar la coordinació entre aquests mitjans i el sistema de transport públic (condicions d’ús en serveis de transport públic, en aparcaments dissuasius, etc.).

L’Oficina de la Bicicleta tindrà un òrgan de participació permanent que serà el Consell Valencià de la Bicicleta, en el qual s’integraran els agents socials relacionats amb aquestes formes de desplaçament. El Consell de la Bicicleta s’integrarà en el Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.